Traže smjenu ministara
0

Tunis: Stranka predsjednika napustila vladu

FENA
Moncef Marzouki
Moncef Marzouki
Sekularistička stranka tuniskog predsjednika Moncefa Marzukija u nedjelju je napustila vladu nakon prošlosedmičnog ubistva istaknutog opozicionara Čokrija Belaida.

Ubistvo Belaida je prvi atentat na jednu političku ličnost u Tunisu u posljednjih nekoliko decenija.

Zbog tog događaja došlo je do velikog prevrata na političkoj sceni te sjevernoafričke zemlje zbog čega je došlo do daljnjeg širenja jaza između dominantne stranke Enahde i njenih sekularističkih protivnika.

"Cijelu sedmicu ponavljamo da ako ne dođe do promjene ministara pravde i vanjskih poslova, napustit ćemo vladu", rekao je zvaničnik Kongresa za republičku stranku (CPR) Samir Ben Amor za Reuters.

CPR je kritikovao rad dvojice ministara od kojih je jedan, ministar vanjskih poslova Rafik Abdelsalem, zet lidera stranke Enahde Rašida Ganučija.

Ben Amor je rekao da napuštanje vlade nije povezano s odlukom premijera Hamadija Džebalija da formira tehnokratsku vladu koja će upravljati zemljom do održavanja izbora krajem godine. Džebali je objavio ovu odluku nakon ubistva Belaida.

Viši zvaničnici Enahde, kao i dva neislamistička koaliciona partnera, kritikovali su prijedlog Džebalija jer ih nije konsultovao po tom pitanju.

Džebali je u subotu rekao da će novu vladu imenovati tokom naredne sedmice ali će dati ostavku ako je političke stranke ne podrže.