Svijet
29

Tuga, suze i bol u Italiji: Sahrana za 35 od 290 žrtava zemljotresa

Klix.ba
Masovna sahrana za 35 od 290 žrtava zemljotresa obavljena je danas u Italiji.

Sahranjeno je 35 osoba iz grada Arquata, a posljednja počast im je odana u sportskoj dvorani u Ascoli Picenu. Kovčezi su u redu položeni na pod, a među njima su bila i dva bijela u kojima su sahranjena djeca.

Broj žrtava zemljotresa se vremenom povećava jer spasilačke ekipe pronalaze njihova tijela zarobljena ispod ruševina.

Na sahrani je bio i talijanski premijer Matteo Renzi, kao i predsjednik Sergio Mattarella. Oni su ranije posjetili Amatrice, grad s najvećim brojem žrtava.

Biskup Giovanni d'Ercole je ohrabrio porodice žrtava i poručio im da budu jake.

"Zajedno ćemo obnoviti život u našoj zajednici iz ruševina smrti", rekao je biskup.

Vječno počivalište žrtava je groblje koje se nalazi u blizini Arquate. Većina žrtava zemljotresa su Talijani, ali ima i stranih državljana.

Nakon zemljotresa jačine 6,2 stepena po Richteru zabilježenog u srijedu, uslijedilo je i nekoliko stotina manjih. Jutros je registrovan zemljotres magnitude 4 stepena po Richteru.

Tlo ispod sela Accumoli je potonulu za 20 cm, a to pokazuju satelitski snimci.

U Italiji je danas dan žalosti, a zastave su spuštene na pola koplja. Više od 200 ljudi je poginulo u Amatriceu, a žrtava je bilo u Arquati, Accumoliju i Pescari del Tronto. Većina tijela je prevezena u privremenu mrtvačnicu u hangar u Rietiju, gdje su porodice identifikovale tijela svojih najmilijih.

U bolnice je zbog povreda smješteno 388 ljudi, a više od 2.000 osoba je ostalo bez domova.

Nakon zemljotresa su uslijedile kritike upućene talijanskoj vladi koja nije spriječila tragične posljedice poput onih iz 2009. godine, kada je tokom zemljotresa u L'Aquili poginulo 300 ljudi. Historijski gradovi ne podliježu novim standardnima gradnje koji se odnose na zaštitu od zemljotresa.

Premijer Renzi je obećao 50 miliona eura za obnovu. Istakao je da je nemoguće napraviti objekte u potpunosti otporne na zemljotrese.