Svijet
0

Tsvangirai polaže zakletvu kao novi premijer Zimbabvea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zimbabveanski opozicijski lider Morgan Tsvangirai položit će danas zakletvu kao premijer u vladi nacionalnog jedinstva s predsjednijkom Robertom Mugabeom.

Tsvangirai je pobijedio u prvom krugu prošlogodišnjih predsjedničkih izbora - ali se povukao iz drugog kruga pozivajući se na nasilje protiv njegovih pristalica.

On je kasnije, ipak, pristao da dijeli vlast s Mugabeom.

Problemi s kojima se suočava nova vlada uključuju epidemiju kolere, propalu ekonomiju i stopu nezaposlenosti od 90 posto.

Više od 3.400 ljudi umrlo je u epidemiji kolere u Zimbabveu, a godišnja stopa inflacije u zemlji procijenjena je na 231 milion posto.

Više od polovine stanovništva oslanja se na hitnu pomoć u hrani.

U utorak je Tsvangirai predložio Tendai Bitija, generalnog sekretara svog Pokreta za demokratske promjene, kao kandidata za ministra finansija.

Zimbabveanski sud prošle je sedmice povukao optužbe za izdaju protiv Bitija zbog navodnog pripremanja državnog udara pozivajući se na nedostatak napretka u slučaju protiv njega.

Bitijeva nova pozicija će biti od ključnog značaja s obzirom na ekonomsku propast zemlje.

U januaru se Tsvangirai vratio u Zimbabve, nakon što je odsustvovao više od dva mjeseca, kako bi razgovarao s Mugabeom o diobi vlasti.

Raniji pregovori su propali kada je MDC optužio Mugabeovu ZANU-PF stranku da je za sebe zadržala većinu najuticajnijih ministarstava - uključujući i ono koje kontrolira policiju.

Nova koalicijska vlada položit će zakletvu u petak.

Zadaci s kojima se suočavaju ministri su izazovni i vlada duboki skepticizam oko toga da li će vlada profunkcionirati, javlja dopisnik BBC-a za južnu Afriku Peter Biles.

U najboljem slučaju doći će do prijelaznih aranžmana koji bi eventualno doveli do stvaranja novog ustava i sazivanja novih izbora, javlja on.