Svijet
0

Tsvangirai: Mugabe provodi vojni puč

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe provodi zapravo vojni udar kako bi se zadržao na vlasti, ali će biti svrgnut uz pomoć ostalih afričkih zemalja, izjavio je opozicijski lider Morgan Tsvangirai.

"Uspjet ćemo skinuti Mugabea s vlasti. Mugabe je napušten. Niko u regiji sada ne želi kontaktirati s njim. Na kraju ćemo ga se riješiti", izjavio je Tsvangirai za magazin Time, prenosi Reuters.

Tsvangiraijev Pokret za demokratske promjene (MDC) optužuje Mugabea (84) za odgađanje objave rezultata predsjedničkih izbora održanih 29. marta te da istovremeno planira nasilni odgovor na svoj najveći poraz otkako je preuzeo vlast 1980. godine.

Mugabeova stranka ZANU-PF izgubila je kontrolu nad parlamentom prvi put na izborima, ali nikakvi rezultati paralelno održanih predsjedničkih izbora nisu objavljeni.

"Ovo je, na neki način, de facto vojni udar. Oni su rasporedili vojne snage širom zemlje kako bi se pripremili za drugi krug i pokušali zastrašiti stanovništvo. To je pokušaj stvaranja uvjeta za Mugabeovu pobjedu", izjavio je Tsvangirai.

Ministar pravde Patrick Chinamasa izjavio je u petak da se vladajuća stranka sprema za drugi krug nakon što su podaci ministarstva pokazali da ni Tsvangirai ni Mugabe nisu osvojili traženu apsolutnu većinu.

MDC je odbacio te tvrdnje i pokušaje ZANU-PF da osvoji najmanje 14 mjesta nakon ponovnog prebrojavanja glasova s parlamentarnih izbora. Stranka tvrdi da je Tsvangirai pobijedio i da bi trebalo odmah okončati Mugabeovu 28-godišnju vladavinu.

Regionalno tijelo SADC, zabrinuto zbog povećane mogućnosti izbijanja nasilja zbog izbornog ćorsokaka, pozvalo je na vanredni samit u Lusaki u subotu. Ministar u vladi Zimbabvea potvrdio je u četvrtak da će mu Mugabe prisustvovati.

Tsvangirai je izjavio kako će pokušati uvjeriti regionalne lidere da izvrše pritisak na Mugabea da odstupi s vlasti.

SADC je ranije kritiziran zbog neuspjeha da izvrši pritisak na Mugabea uprkos ekonomskom kolapsu u Zimbabveu, koji sada pati od najviše inflacije na svijetu, hroničnih nestašica hrane i goriva i ima skoro bezvrijednu nacionalnu valutu.