Svijet
0

Tsvangirai: "Ako morate, glasajte za Mugabea"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lider zimbabveanske opozicije Morgan Tsvangirai, koji se povukao iz drugog kruga predsjedničkih izbora u Zimbabveu, što se danas održavaju, poručio je svojim pristalicama da glasaju za predsjednika Roberta Mugabea zbog prijetnji po život s kojima su suočeni.

"Ako je moguće, nemojte glasati, ali ako morate, glasajte za Mugabea zbog prijetnji po život (s kojima ste suočeni) danas", rekao je lider opozicijskog Pokreta za demokratske promjene (MDC) u pismu svojim pristalicama koje je objavljeno na internetu.

"Šta god da se desi, rezultati izbora od 27. juna svijet neće priznati", kazao je Tsvangirai, koji se povukao iz drugog izbornog kruga zbog nasilja nad članovima njegovog MDC-a i pristalicama opozicije.

On je dodao da će izborni rezultati samo odražavati strah naroda u Zimbabveu, prenijele su agencije. Drugi krug predsjedničkih izbora počeo je u petak s veoma slabim odživom birača, što je posebno vidljivo u prijestonici Harareu.

Stanovnici glavnog grada su u strahu da bi pripadnici snaga sigurnosti mogli provjeravati građane da li su glasali na osnovu neizbrisivog traga crvenog mastila koje glasači dobiju na palcu prilikom glasanja.

Opozicija je upozorila da režim koristi nekoliko taktika zastrašivanja, uključujući prijetnje da će glas za Tsvangiraija značiti "izgubljeni život", prenijela je agencija DPA.

Na crnom tržištu su počele da se prodaju članske karte Mugabeovog Patriotskog fronta - ZANU-PF jer ima mnogo onih koji vjeruju da će se njihovom kupovinom zaštiti od napada raznih milicija, javio je BBC.

Tsvangirai je pobijedio u prvom krugu izbora 29. marta, osvojivši 47,9 posto glasova, a izborna komisija je saopćila da nije osvojio većinu glasova neophodnu za direktnu pobjedu.

Predsjednik Mugabe, koji je u prvom krugu osvojio 43,2 posto glasova, odbacio je pozive svjetskih i zvaničnika u regiji da odgodi glasanje.