Svijet
29

Tsiprasov uslovni pristanak: Ministri EU zakazali hitan sastanak, Atina na čekanju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Grčke Alexis Tsipras postavio je dva uslova za prihvatanje prijedloga Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

U pismu koje je Tsipras poslao na adrese Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda nalazi se pristanak na gotovo sve zahtjeve koji su upućeni zvaničnoj Atini. Ipak, Tsipras je stavio najmanje dvije fusnote.

Naime, on je pristao na promjenu grčkog PDV-a ali pod uslovom da se neka grčka ostrva tretiraju povoljnije spominjući određenu vrstu popusta od 30 posto.

Također, Tsipras nije odbacio pomjeranje granice navršenih godina za ulazak u penziju, ali je zatražio pomjeranje implementacije tog dijela dogovora.

Premijer je postavio uslov da se granica za penzionisanje sa 65 na 67 godina pomjeri tek u oktobru 2022. godine, a ne odmah kako su zatražili međunarodni kreditori.

Vijest o poslanom pismu procurila je nekoliko sati prije početka vanrednog sastanka ministara EU, a koji je zakazan za 16:30 po našem vremenu. Atina je sada na čekanju u nadi da će novi prijedlog značiti i produženje finansijske pomoći.

Grčka je u ponoć probila rok za isplatu duga u iznosu od 1,6 milijardi eura čime je postala prva razvijena država na svijetu koja je propustila da ispuni finansijske međunarodne obaveze.