Svijet
11

Trumpovi protivnici probili barijere u New Mexicu, sukobili se s policijom

Klix.ba
Na okupljanju republikanskog kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa došlo je do nereda i sukoba ispred kongresnog centra u Albuquerqueu u New Mexicu.

Demonstranti su probili kapije i barijere te su palili vatru i bacali kamenje i flaše na policiju. Ubrzo je zavladao pravi haos, a policija je pokušavala silom udaljiti demonstrante od kongresnog centra. Trumpu njegovi protivnici zamjeraju zbog stavova o imigrantima.

Demonstranti su tokom nereda razbili staklena vrata kongresnog centra, penjali su se na policijska vozila i sukobljavali se s policajcima. Policijski službenici na konjima su učestvovali u smirivanju situacije te su uspjeli udaljiti demonstrante od kongresnog centra.

U vrijeme nereda Trump je već napustio kongresni centar.

Policija je potvrdila da su demonstranti bacali kamenje i flaše na policajce, ali je demantovala da su njeni pripadnici uzvratili silom. Također, demantovani su navodi o ispaljenim hicima i upotrebi suzavca. Uhapšenih nije bilo.

Ovo nije prvi put da je došlo do nereda na okupljanju Trumpovih pristalica. U martu su se u Chicagu sukobili njegovi protivnici i pristalice, zbog čega je Trump otkazao ranije planirani događaj.