Svijet
35

Trump zamalo izazvao diplomatski skandal zbog razgovora s predsjednicom Tajvana

Klix.ba
Donald Trump
Donald Trump
Bijela kuća reagovala je na razgovor novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa sa predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen čime je prekinuta dugodišnja američka politika diplomatskog ignorisanja ove zemlje.

Tranzicioni tim Donalda Trumpa jučer je saopćio da je on telefonski razgovarao sa predsjednicom Tajvana o ekonomskim, političkim i sigurnosnim temama, a Trump je na svom Twitter profilu napisao kako mu je Ing čestitala na pobjedi.

Američki mediji pišu da je krajnje neobično što predsjednik SAD-a razgovara direktno s predsjednicom Tajvana s obzirom na komplikovane odnose između dvije zemlje na koje veliki utjecaj ima Kina. Naime, Kina ne priznaje nezavisnost Tajavana kojeg smatra dijelom države, a isto važi i za Tajvan koji ne priznaje Kinu.

Nakon što su mediji počeli spekulisati da bi SAD mogle ovakvim potezom naljutiti Kinu ponovo se oglasio Trump.

"Zanimljivo je što SAD prodaju Tajvanu milijarde dolara vojne opreme, a što ja ne bih trebao prihvatiti čestitiku u povodu pobjede na predsjedničkim izborima", napisao je Trump.

Na telefonski razgovor reagovala je i Bijela kuće iz koje je saopćeno da nema promjena u politici priznavanja Pekinga kao jedine vlade "jedne Kine". Reagovao je i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi koji je kazao da je telefonski poziv "jeftini trik Tajvana".

Podsjećamo, SAD prekinule su diplomatske veze sa Tajvanom kada su diplomatski priznale Kinu kroz komunističku vlast Pekinga, iako Washington i dalje ima bliske nezvanične veze sa Tajvanom koji sebe naziva Republikom Kinom.

Tajvan je jedina teritorija nekadašnje Kine koja nije pala pod komunističku vlast nakon dugogodišnjeg građanskog rata.