Svijet
31

Trump: Zabranio bih ulazak muslimana, ali Sadiq Khan bi bio izuzetak

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump, koji pretenduje na republikansku nominaciju za kandidata na američkim predsjedničkim izborima i koji je pozvao na privremenu zabranu ulaska muslimana u SAD, rekao je da bi novoizabrani gradonačelnik Londona Sadiq Khan u tome bio izuzetak, javlja Reuters, pozivajući se na "The New York Times".

"Uvijek će biti izuzetaka", rekao je njujorški milijarder tom listu, odgovarajući na pitanje kako bi se njegov kontroverzni prijedlog o zabrani ulaska muslimanima primijenio na Khana, sina pakistanskog vozača autobusa i krojačice, koji je u subotu inauguriran za novog gradonačelnika britanske prijestolnice.

Izrazivši zadovoljstvo zbog izbora Khana, Tramp je rekao: "Lider postajete pružajući primjer, uvijek je tako. Ako (Khan) bude dobro obavljao svoj posao ... to će biti sjajno".

Trump je iznio ideju o zabrani ulaska muslimana u SAD nakon pogubnih napada islamističkih ekstremista u Parizu i Kaliforniji prošle godine, podsjeća britanska agencija.

Muslimanske i grupe za zaštitu ljudskih prava, Trumpovi demokratski rivali i mnogi njegovi protivnici u redovima Republikanaca osudili su njegov tadašnji prijedlog kao kontraproduktivan i protivan američkim vrednostima.

Sadiq Khan (45), kandidat Laburističke partije, porazio je svog konzervativnog protivnika s rekordnom razlikom u glasovima.

Khan je, govoreći o taktici konzervativaca, rekao britanskom "Observeru" da "oni koriste strah u pokušaju da okrenu razne etničke i vjerske grupe jedne protiv drugih, kao po scenariju Donalda Trumpa".

U intervjuu magazinu "Times", Khan je izrazio želju da ode u SAD i vidi zanimljive programe koje sprovode gradonačelniciNew Yorka i Čikaga, ali je istakao da će u posjetu morati da ode prije januara, za slučaj da Trump pobjedi na predsjedničkim izborima 8. novembra.

"Ako Donald Trump postane predsjednik, biću spriječen da odem tamo zbog moje vjere, što znači da ne mogu da sa američkim gradonačelnicima razmijenim ideje", zaključio je novi gradonačelnik Londona, prenosi Tanjug.