Svijet
13

Trump: Vanjska politika Hillary Clinton izazvat će treći svjetski rat

Klix.ba
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump (Foto: EPA)
Donald Trump smatra kako bi, u slučaju da Hillary Clinton bude izabrana za predsjednicu SAD-a, moglo doći do trećeg svjetskog rata s obzirom na politiku koju ona najavljuje kada je riječ o Siriji.

Trump smatra kako bi Amerika vrlo lako mogla ući u ratni sukob s Rusijom, Sirijom i Iranom.

"Trebamo se fokusirati na IDIL, ne na Siriju. Čeka nas treći svjetski rat ukoliko nastavimo slušati Hillary", rekao je Trump za Reuters.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a koji je pozvao na zbližavanje sa Rusijom te zajedničku borbu protiv Islamske države izjavio je kako njegova rivalka poziva na oštriji pristup problemu Sirije kako bi se završio konflikt u toj zemlji.

"Ovo više nije borba sa Sirijom, ovo je borba i sa Sirijom i sa Rusijom i sa Iranom", rekao je Trump.

Trump kao predsjednički kandidat još uvijek nije iznio strategiju kojom bi se obračunao sa IDIL-om, kao ni sa ratom u Siriji u kojem je ubijeno stotine hiljada ljudi i raseljeno više miliona.

Nekoliko puta je kazao kako bi Sjedinjene Američke Države trebale pustiti IDIL, pobunjenike i sirijsku vladu da rade šta hoće.

Clinton je pozvala na prestanak zračnih operacija iznad Sirije kako bi se rat završio, a Barack Obama se ovome usprotivio kazavši kako bi to moglo dovesti Ameriku u konflikt s Rusijom.