Svijet
18

Trump upozorio kompanije da će se suočiti s odmazdom ukoliko budu poslovale van SAD-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Donald Trump je putem Twittera upozorio da će se kompanije koje bude uvozile robe ili usluge od stranih dobavljača suočiti s odmazdom, kao i one koje budu otvarale postrojenja van granica SAD-a.

Novoizaabrani američki predsjednik napisao je da svi trebaju biti upozoreni prije nego što naprave veliku grešku.

"SAD će smanjiti poreze preduzećima, ali bilo koji posao u kojem neka druga zemlja mijenja našu, otpušta naše uposlenike, gradi fabriku ili postrojenje u drugoj državi, a onda misli da će prodati proizvode u SAD-u, bez odmazde i posljedica, nije u redu", napisao je Trump na Twitteru.

Trump je upozorio da kompanije više neće napuštati SAD bez posljedica, a obećao je da se sniziti stopu poreza sa 35 posto na 15 posto, rekavši da je trenutna porezna stopa strašna za posao.

Ovakva reakcije je uslijedila nakon što je postrojenje klimatizacijske kompanije iz Indianapolisa planiralo preseliti 2.000 radnih mjesta van zemlje, ali je odluka promijenjena nakon što je kompanija dobila 7 miliona dolara poticaja od države kako bi mogla zadržati većinu radnih mjesta u SAD-u.

"Ovo nije presedan koji želimo vidjeti. Predsjednici se ne bi trebali miješati u poslove privatnih kompanija", kazao je David Boaz, izvršni direktor Cato Instituta.