Svijet
6

Trump i Clinton u vatrenoj TV debati o radnim mjestima i terorizmu

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kandidati za predsjednika/cu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump i Hillary Clinton u sinoćnjoj vatrenoj TV debati sukobili su se o radnim mjestima i terorizmu, a njihova rasprava je bila poprilično žustra.

Kandidati na američkim predsjedničkim izborima međusobno su se optuživali za prikrivanje istine, neiskrenost i rasizam. Trump je potencijalnim glasačima želio pokazati da se u debati može kontrolirati, dok je za Clinton debata bila prilika da uvjeri glasače da joj mogu vjerovati.

Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a je optužio Clinton da nema dovoljno temperamenta da bi bila predsjednica. U međuvremenu je Clinton optužila Trumpa za neprijavljivanje poreza.

Njihova rasprava bi mogla biti među najgledanijim u TV historiji, sa do 100 miliona gledatelja. U debati održanoj šest sedmica pred američke predsjedničke izbore i uz ankete koje pokazuju da su kandidati skoro potpuno izjednačeni, Clintonova je uporno dovodila u pitanje spremnost njenog rivala da bude u Bijeloj kući.

Trump je debatu počeo prilično suzdržano, ali kako je vrijeme odmicalo i on je počeo prekidati Clintonovu tokom govora i dovoditi u pitanje njenu izdržljivost nakon upale pluća.