Svijet
0

Trst: Završen sudski proces protiv Ljubljanske banke

FENA
Na općinskom sudu u Trstu u petak je završen višegodišnji proces u kojemu je grupa od 711 štediša Ljubljanske banke koje je predstavljao Božidar Vukasović, od te banke, odnosno njene poslovnice u Italiji, zahtijevala 10 miliona eura svoje neisplaćene stare devizne štednje a presuda će biti izrečena krajem sljedećeg mjeseca.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija (STA), pozivajući se na odvjetničku kompaniju Volli koja je na sudu zastupala štediše, današnjim ročištem slučaj je završen, a presuda će biti izrečena krajem sljedećeg mjeseca. Sudac ima 40 dana vremena za donošenje presude.

Direktor Ljubljanske banke Borut Ožura potvrdio je za STA da je obaviješten da je spomenuti proces protiv banke završen, ali da mu detalji nisu poznati.

Ožura je dodao da je uvjeren da će sudac odbiti tužbu štediša protiv banke.

Postupak spomenute skupine štediša protiv Ljubljanske banke na općinskom sudu u Trstu trajao je od rujna 2003. godine. Tužena Nova Ljubljanska banka, osnovana slovenskim ustavnim zakonom 1994. godine, pokušavala je dokazati da nije pravna nasljednica "stare" Ljubljanske banke koju sada vodi Ožura i koja formalno vodi račune nekadašnje Ljubljanske banke Zagreb.

Vukasović je na sudu dokazivao da je Nova Ljubljanska banka pravna nasljednica "stare" Ljubljanske banke jer je u Trstu zadržala poslovne prostore stare Ljubljanske banke pa i njen porezni broj za poslovanje u Italiji.