Svijet
0

Trostruki atentat u Egiptu: 30 mrtvih i 150 ozlijeđenih

FENA
Trideset osoba, među kojima su strani turisti, poginulo je, a 150 ih je ozlijeđeno u trostrukom bombaškom napadu u ponedjeljak navečer u egipatskom ljetovalištu Dahabu, na obalama Crvenog mora, javljaju mediji.

Eksplozije su se dogodile u 19.15 sati po mjesnom vremenu u razmaku od nekoliko minuta, kako javljaju sigurnosni izvori. Agencija Reuters javila je da je poginulo 30 osoba, a više od stotinu je ozlijeđeno, većinom egipatski državljani. Bombe su aktivirane daljinski, dodaju sigurnosni izvori.

U saopćenju ministarstva unutarnjih poslova kaže se da su među smrtno stradalima četiri strana državljanina, ali nije objavljeno iz kojih su zemalja, javlja agencija AFP.

U saopćenju se dodaje da su meta napada bila dva restorana, Nelson i Aladdin, kao i trgovački centar Ghazala u ljetovalištu jugoistočno od Kaira koje je jako dobro posjećeno, osobito zbog dugog vikenda u Egiptu kada se slavio pravoslavni Uskrs i blagdan Cham al-Nassim.

Kako je za egipatsku televiziju rekao očevidac Jusri Saleh, snage sigurnosti su okružile to područje i "niko iz njega ne može izaći ni ući u nj".

Očevici navode da su ulice ispred restorana prekrivene ruševinama, te da su idljiva mrtva tijela, dok su brojna vozila hitne pomoći došla na mjesto događaja kako bi pružila prvu pomoć desecima ozlijeđenih.

Dahab je dio turističke regije koja obuhvaća Šarm el-Šeik, Svetu Katarinu i Thor na Sinaju, tri mjesta koja strani i egipatski turisti u velikom broju posjećuju za proljetne blagdane.

Izraelski ministar obrane Shaul Mofaz ponudio je Egiptu pomoć spasilačkih ekipa i lijekove nakon atentata, priopćilo je ministarstvo odbrane, prenijela je Hina.

Ovih dana na Sinaju je boravilo dvadesetak hiljada izraelskih turista, unatoč upozorenjima vlasti koje su im preporučile da ne putuju u Egipat zbog straha od "terorističkog napada", kako navode službeni izvori.

Grad Šarm el-Šeik bio je u srpnju 2005. poprište atentata u kojemu je život izgubilo više od sedamdeset ljudi. U listopadu 2004. atentati su se dogodili u gradu Tabi na izraelsko-egipatskoj granici i u tamošnjim turističkim kampovima u kojima je bilo 34 mrtvih.

Dana 26. marta egipatski je sud prvi put osudio islamističku skupinu Al-Tawhid wal Jihad za atentate u Tabi i u Šarm el-Šeiku.

Skupina koja nosi to ime i tvrdi da pripada Osami bin Ladenu i njegovoj desnoj ruci Aymanu Zawahiriju, preuzela je ljetos odgovornost za ta dva napada.