Financial Times
0

Trostruki agent nadmudrio CIA-u

FENA
Dnevnik Financial Times piše kako je "trostruki agent nadmudrio kremu CIA-e", odnosno kako je jordanski liječnik i "putujući ekstremist" uspio prevariti i američku i jordansku obavještajnu službu, i istovremeno poslati pozive na džihad na islamističkim web stranicama.

Nakon što je dobio povjerenje CIA-e, Humam Khalil Abu-Mulal al-Balawi uspio je bez pretrage doći na sastanak njenih agenata i aktivirati eksploziv, usmrtivši prisutne i omogućivši Al-Qaidi da proglasi veliku pobjedu nad najvećim neprijateljem.

Priča o tome kako je 32-godišnji liječnik, rođen u Kuvajtu, u jordanskoj obitelji srednje klase palestinskog porijekla, u kompliciranoj špijunskoj igri pobijedio mnogo iskusnije od sebe, svjedoči o sve većoj sofisticiranosti Al-Qaide, kojoj će ovaj slučaj odlično poslužiti u regrutske i propagandna svrhe, kao i za finansiranje daljnjih akcija i obuke, konstatira u subotu Financial Times.

List također primjećuje da se po obrazovnom i društvenom položaju Al-Balawi ne razlikuje mnogo od nigerijskog diplomca Farouka Abdulmutallaba, koji je pokušao dignuti u zrak američki avion.

I Al-Balawi je bio stidljiv, povučen i usamljen mladić koji nije volio noćne izlaske, pa čak ni rođendanske proslave, prenosi The Times riječi njegove majke, ali je zato završio školu s najboljim rezultatom.

On se prošlog proljeća sa suprugom i dvije kćeri preselio u Tursku, ali je, po njenim riječima, najviše vremena proveo u Pakistanu, a kao prekretnicu u njegovom životu spominje njegovo volontiranje u bolnici u Gazi.

Al-Balawijeva udovica kaže da je znala za njegova interesiranja i naklonosti, ali da ju je njegov postupak iznenadio, mada ističe kako je ponosna na njega, piše Times.