Svijet
0

Tropska oluja Isaak pogodila Haiti

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Tropska oluja Isaac spustila se na haićansko poluostrvo i zaprijetila toj siromašnoj zemlji koja se još oporavlja od razornog zemljotresa 2010.

Oluja je skrenula prošavši južnu obalu susjedne Dominikanske Republike u petak, donoseći jaku kišu toj zemlji i Haitiju. Prognoza kaže da će krenuti ka Kubi i Meksičkom zalivu sa mogućnošću da zahvati Floridu u vidu uragana.

Meteorolozi navode da će Isaak pogoditi i ostrvo Hispaniola koje je podijeljeno između Haitija i Dominikanske Republike i uzrokovati oluju. Postoji mogućnost jakih poplava i odrona zemljišta na Haitiju u kojem je veći dio tla ogoljen. Tropske oluje u ovom dijelu svijeta u prošlosti su ubile na hiljade ljudi.

"Ova vrsta nevremena može uzrokovati po život opasne popalve i odrone“, kazao je Dennis Feltgen, glasnogovornik američkog Centra za uragane u Majamiju.

Komunikacije s haitijem su loše i još nema zvaničnih izvještaja o eventualnoj šteti. Vlasti i predstavnici međunarodnih organizacija u glavnom gradu Haitija spremni su na evakuaciju nekoliko hiljada stanovnika iz kampova formiranih nakon zemljotresa 2010. godine.  

U petak navečer Isaak se nalazio oko 85 kilometara jugozapadno od glavnog grada Port-au-Princea.