Svijet
0

Trojica zapadnih lidera posjetila Afganistan

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Lideri Francuske, Australije i Italije doputovali su u Afganistan tokom vikenda kako bi se sastali s predsjednikom Hamidom Karzaijem i obišli vojnike smještene u nasiljem zahvaćenoj zemlji.

Nicolas Sarkozy, prvi franncuski predsjednik koji je posjetio Afganistan, signalizirao je da se francuski vojnici u skorije vgrijeme neće povući iz Afganiostana. On je poručio Karzaiju da Francuska ima dugoročni politički i vojni interes u Afganistanu, navodi Karzaijev ured u saopćenju, javio je AP.

"Ne želimo dati signal za poovlačenje, koji bi bio destabilizirajući signal u vrijeme kada vidimo divljanje terorizma širom svijeta", izjavio je Sarkozy za France-Info radio.

Francuska je prije godinu dana objavila odluku da će povući 200 pripadnika svojih elitnih Specijalnih snaga, potežući pitanja da li je to dio šireg plana povlačenja.

Francuska televizija navela je predsjednikove riječi kojima sugerira da bi se još borbenih instruktora moglo poslati u Afganbistran, stvarajući "kvalitativno" a ne "kvantitativno" povećanje. U Afganistanu je trenutno oko 1.300 francuskih vojnika.

"Afganistan ne smije postati država koja će pasti u ruke terorista. Rat, rat protiv terorizma, protiv fanatizma, odvija se ovdje, i mi ga ne smijemo izgubiti", izjavio je Sarkozy tokom šestosatne posjete koja ranije nije bila najavljena.

Američki vojni lideri apelovali su na članice NATO-a da daju više snaga za Afganistan. Oko 26.000 od 50.000 vojnika iz međunarodnih snaga u Afganistanu su Amerikanci.

Sarkozy je izjavio da će prvi doprinos francuskih snaga u Afganistanu biti da pomognu u obuci afganistanske vojske i policije i da pomažu u izgradnji afganistanske države, administracije i pravosudnog sistema.

Tokom šestosatne posjete u subotu, Sarkozy se također sastao s nekima od 1.300 francuskih vojnika koji su uglavnom smješteni u regiji Kabula u okviru NATO-vih vojnih snaga.

Nakon sastanka sa Sarkozyjem, Karzai se susreo i s australskim novim premijerom Kevinom Ruddom, koji je posjetio neke od 900 australskih vojnika smještenih u pokrajini Uruzgan, poprištu žestokih borbi u ovoj godini.

Rudd, čija je stranka pobjedila na parlamentarnim izborima prošlog mjeseca, izjavio je kako želi prvo posjetiti vojnike u Afganistanu i potvrditi australsko obavezivanje prema toj zemlji.

Put je uslijedio nakon iznenadne posjete Iraku, gdje se sastao sa zvaničnicima kako bi raspravljao o planovima povlačenja 550 australskih vojnika iz Iraka do sredine 2008. On je, međutim, izjavio da će Australija ostati dosljedna u svom obavezivanju prema Afganistanu.

"Mi ćemo biti, kao što sam i ranije govorio, u ovoj zemlji, u Afganistanu, na duži period i za nas je bitno da ovdje imamo partnersatvo sa zemljama iz NATO-a", izjavio je. On je kazao kako će biti ohrabrujuće za druge zemlje da nastave ili prošire svoje obavezivanje prema Afganistanu.

Rudd je objavio paket pomoći od 95 miliona dolara za obnovu, prvenstveno u Uruzganu.

Uputan zašto njegove vojne snage nisu pokušale da preuzmu Gizav, regiju u bvlizini pokrajine Uruzgan pod talibanskom kontrolom, Karzai je izjavio da njegova vlada tamo može uspostaviti kontrolu "bilo kada", ali da ne želi žrtve - ili među civilima ili među talibanima.

"Mi čak ne želimo ni talibanima naškoditi niti ih ubijati. Mi ih želimo privući u građanski život unutar afganistanskog ustava. Voljeli bismo učiniti to sredstvima drugačijim od vojnih", izjavio je Karzai.

Karzai sve češče pokušava uvjeriti militantne borce i vođe da polože oružje i obećaju vjernost vladi.

Italijanski premijer Romano Prodi stigao je u Kabul u nedjelju kako bi se sastao s Karzaijem i obišao italijanske vojnike smještene u zapadnom Afganistanu, saopćio je zvaničnik iz predsjedničke palate. Italija ima oko 2.400 vojnika u okviru NATO-vih Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć, uglavnom u zapadnoj pokrajini Herat.

Francuski ministar odbrane Herve Morin izrazio je zabrinutost pogoršanjem sigurnosti u nekim regijama Afganistana; 2007 je bila najnasilnija godina od invazije pod američkim vodstvom u 2001. Više od 6.300 ljudi, većinom militanata, ubijeno je u nasilju povezanom s pobunom u ovgoj godini, sudeći po statistici Associated Pressa.

Morin je bio u pratnji Sarkozyja, zajedno s ministrom vanjskih poslova Bernardom Kouchnerom i ljudskih prava Rama Yadeom.