Iran
0

Trojica osuđena na smrt zbog bombaškog napada

FENA
Foto: AFP/Jamejamonline/File
Foto: AFP/Jamejamonline/File
Iran je osudio tri muškarca na smrt zbog umiješanosti u bombaški napad na džamiju u aprilu na jugozapadu Irana, kada je poginulo 14, a ranjeno 200 ljudi, javili su u subotu iranski mediji.

Islamska Republika optužila je Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Izrael da stoje iza napada na džamiju u gradu Shirazu, javio je Reuters.

Rouzbeh Yahyazadeh (32), Mohsen Eslamian (21) i Ali Asghar Pashtar (20) bit će obješeni u Shirazu nakon što je Vrhovni sud potvrdio raniju presudu Revolucionarnog suda u Teheranu, saopćio je predstavnik teheranskog tužioca Ali Akbar Haidarifar, a prenio iranski list Kayhan.

Haidarifar, koji je prethodno rekao da je njih trojicu poslala izraelska obavještajna služba da izvrše ubistva i vojne sabotaže u Iranu, nije saopćio kada je presuda donesena.

Glasnogovornik tužilaštva je rekao da su za bombaški napad u Shirazu optužene još četiri osobe koje će se uskoro naći pred sudom.

Malo poznata sunitska disidentska grupa preuzela je odgovornost za napad u junu na svojoj internetskoj stranici, podsjeća Reuters.