Njemačka
0

Trojica desničara pretukli mladića iz Ekvadora

FENA
Trojica desničara iz neonacističkih krugova pretukli su mladića iz Ekvadora, koji je zadobio teške povrede glave i tijela, javljaju njemački mediji.

Napad se dogodio rano jutros u njemačkom gradu Magdeburgu, dok je mladić zajedno sa dvije djevojke, Njemicom i Meksikankom, čekao autobus, prenijele su agencije.

Policija je identifikovala tri mladića - stara 18, 21 i 23 godine, kao moguće počinioce.

U napadu na mladića iz Ekvadora, koji je prebačen u bolnicu, lakše je povrijeđena i Meksikanka, koja je pokušavala da odbrani prijatelja.

Kada je riječ o mladim Nijemcima i njihovom odnosu prema strancima, jedna studija, predstavljena lani, pokazala je da je svaki sedmi mladi Nijemac neprijateljski raspoložen prema strancima.

To su rezultati istraživačkog projekta ''Mladi u Njemačkoj kao počinioci i žrtve nasilja'', koja je pokazala i da je 4,9 posto mladih ispitanika muškog spola izjavilo da su članovi neke desno ekstremne grupe ili družine. Kod djevojaka taj procenat je niži i iznosi 2,6 posto.

Kada je riječ o ovoj studiji, mediji navode da su istraživači u 2007. i 2008. godini u 61 okrugu u Njemačkoj ispitali skoro 45.000 srednjoškolaca, prosječne starosti oko 15 godina i dodatno još 8.000 mladih.