Očaj, tuga i bol
1

Troje uhapšenih zbog požara u noćnom klubu u Brazilu

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Brazilska policija uhapsila je tri osobe poslije požara u noćnom klubu u južnom gradu Santa Maria, u kojem je poginula 231 osoba.

Policija je saopštila da trenutno ispituje vlasnika kluba "Kiss", člana benda koji je nastupao u trenutku kada je izbio požar i šefa službe obezbjeđenja. U toku je potraga za četvrtom osobom, suvlasnikom kluba.

Prve sahrane žrtava održane su danas, u vrijeme kada je u Brazilu proglašena trodnevna žalost.

U izvještajima se navodi da je požar izbio kada je član grupe " Gurizada Fandangueira" zapalio vatru na bini, prenio je BBC.

Zvaničnici ispituju navode da mnogi koji su nastradali nisu mogli da pobjegnu, pošto je u funkciji bio samo jedan izlaz u slučaju opasnosti. Većina žrtava su bili studenti, koje je ugušio otrovni dim.

Lokalna fiskulturna sala pretvorena je u improvizovanu mrtvačnicu i već je dobila ime "soba očaja". U sali se mogla čuti zvonjava mobilnih telefona na koje niko nije mogao da odgovori, a kasnije je rodbina dolazila da identifikuje svoje najdraže, prenio je BBC.

U akciju volonterskog pružanja pomoći porodicama uključilo se nekoliko desetina ljekara i psihologa, ali i brojni lokalni mještani koji ožalošćenima iz drugih gradova nude smještaj i hranu.

U Santa Mariji je proglašeno 30 dana žalosti. Predsjednica Dilma Rousseff skratila je posjetu Čileu i obišla preživjele u lokalnoj bolnici, zajedno sa ministrima iz vlade.