Protesti u Iranu
0

Troje mrtvih u sukobu policije i demonstranata u Teheranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Troje demonstranata poginulo je danas a dvoje ranjeno kada je policija u centru Teherana otvorila vatru na demonstrante, objavila je iranska opozicija na web siteu. Prema navodima iz tog saopćenja, pucnjava se čuje i u drugim dijelovima Teherana, javio je Reuters.

Zapaljen je jedan policijski motocikl, a demonstranti uzvikuju: "Smrt diktatoru".

Prethodno je saopćeno da su jake policijske snage raspoređene u centralnom dijelu iranske metropole, da je veliki broj ljudi izašao na ulice i da neprestano pristižu novi demonstranti.

U Teheranu se drugi dan zaredom održavaju protesti opozicije. Do sukoba s, policijom koja je upotrijebila suzavac i pendreke da bi rastjerala demonstrante, došlo je i jučer, ali nije bilo podataka o povrijeđenima.

Pristalice opozicije iskoristili su dane žalosti zbog smrti disidentskog velikog ajatolaha Hosseina Alija Montazerija (87), prije sedam dana, za antivladin protest.

Policija je energično reagirala i sukobila se s demonstrantima na više mjesta u glavnom gradu.

Tenzije poslije smrti imama Montazerija dodatno su pojačane 26. i 27. decembra, obilježavanjem godišnjice smrti imama Huseina, unuka poslanika Mohammeda preminulog u sedmom vijeku u bici koja je zapečatila razlaz šiitskih i sunitskih muslimana, ukazala je britanska agencija.