Istanbul
0

Troje mrtvih u pucnjavi policije i ljevičara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U petosatnoj pucnjavi između policije i ljevičarskih militanata ubijene su tri osobe, uključujući i militanta opisanog kao vodećeg pripadnika grupe povezane s kurdskim separatistima iz PKK-a, javile su vlasti.

Jedan policajac i slučajni prolaznik također su ubijeni, a sedam policajaca i televizijski kamerman su ranjeni, saopćio je ministar unutarnjih poslova Besir Atalay, javio je AP.

  • Sukob je počeo racijom u ponedeljak ujutro po stambenoj zgradi u istanbulskom kvartu Bostanci. Militanti su odgovorili bacanjem dvije eksplozivne naprave koje su ranile nekoliko policajaca, saopćio je guverner Istanbula Muammer Guler.

  • Racija je bila dio akcije slamanja ljevičarskih, kurdskih i radikalnih islamskih grupa, kazao je Atalay. Dodao je da je policija okružila više od 40 osumnjičenih u 60 racija tokom noći, ali nije bilo drugih sukoba.

  • Jedanaest osumnjičenih pripadalo je Revolucionarnom štabu, ljevičarskoj militantnoj grupi, kazao je on.

  • Oni su planirali izvesti senzacionalne oružane napade u skorije vrijeme. Zaplijenili smo mnogo naoružanja, bombi i eksplozivnih zamki, izjavio je guverner Guler.