Preživio traume
0

Trogodišnji dječak uhapšen pod sumnjom da je terorist

Sarajevo-x.com
Policijska stanica Juvisy
Policijska stanica Juvisy
Trogodišnji dječak imenovan samo kao Daniel uhapšen je u Francuskoj pod sumnjom da je terorist i u policiji zadržan više od dva sata.

Sin ilegalnog doseljenika koji živi u pariškom predgrađu Juvisy uhapšeni je zajedno sa ocem kada su se vraćali iz grada.

Policijski službenik izjavio je da su uhapšeni nakon rutinske provjere automobila. U policijskoj stanici su poslije 20 minuta bili razdvojeni.

Otac trogodišnjaka, koji je porijeklom iz Sjeverne Afrike, bio je ispitivan o njegovoj vezi sa radikalnim grupama i islamskim terorizmom. I on i sin se formalno nalaze pod istragom.

Dječak je pušten nakon što je u policiju došla njegova majka, a lokalne socijalne službe tvrde da je preživio strašne traume.

"Ne može da spava i stalno plače. Dječak je prestravljen i cijeli događaj za njega je bio prava noćna mora", rekao je portparol socijalne službe.

Predstavnici organizacije Réseau Education Sans Frontières, koja se bori za prava djece stranaca bez papira, došli su u policiju, nakon čega im je rečeno da napuste službene prostorije.

Iz RESF-a tvrde da su policajci prekršili Međunarodnu konvenciju o pravima djeteta koja predviđa da djeca ne bi trebala biti odvojena od svojih roditelja i proizvoljno lišena slobode.