Poginule 153 osobe
0

Trodnevna žalost u Nigeriji nakon pada aviona

FENA
Niko nije preživio pad aviona (Foto: AFP)
Niko nije preživio pad aviona (Foto: AFP)
Nema preživjelih u stravičnoj avionskoj nesreći koja se dogodila u glavnom gradu Lagosu. Predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan proglasio je tri dana žalosti nakon pada aviona, prema saopćenju predsjedništva. Predsjednik je također otkazao sve obaveze u ponedjeljak i naredio "najiscrpniju istragu".

Putnički avion sa 153 putnika i člana posade zabio se u dvospratnicu i pomeo teren gdje se nalazi jedna crkva i štamparija. U nesreći su izgorjele još tri kuće. O žrtvama na tlu još nema informacija.

Okolno stanovništvo je evakuirano, a očevici u šoku prepričavaju kako su vidjeli nekoliko tijela kako gore. Glasnogovornik aviokompanije Dana Air je potvrdio da je jedan od njihovih aviona pao na periferiji Lagosa nakon što su izgubili kontakt s avionom. Što je uzrok pada aviona tek će se utvrditi.

U nedjelju navečer još nije bilo preciznih podataka o broju žrtava katastrofe, kao ni o uzroku nesreće aviona koji je pao na dvosprtanicu u gusto naseljenom predgrađu Lagosa.

"Još nismo pronašli preživjele", rekao je direktor civilnog vazduhoplovstva Harold Demuren, koji nije spomenuo broj mogućih žrtava među stanovnicima kvarta.

Avion je letio na relaciji Abuja - Lagos, a kompanija Dana Air je počela raditi 2008. i danas je jedna do glavnih nigerijskih aviokompanija. Njeni avioni redovno povezuju gradove Abuju, Calabar, Lagos, Port Harcourt i Uyo.