Svijet
0

Tripoli traži od Švicarske da ukine zabranu ulaska za 188 Libijaca

FENA
Mohamed Shalgham
Mohamed Shalgham
Libijski ambasador u Ujedinjenim nacijama pozvao je u srijedu Švicarsku da poništi "crnu listu" na kojoj su imena 188 Libijaca, među kojim i vođa Muamer Gadafi, kojima je zabranjeno da uđu na švicarski teritorij zbog spora između dvije zemlje.

Ambasador Mohamed Shalgham izjavio je novinarima kako Tripoli poziva Bern da "poništi tu crnu listu i pribjegne međunarodnoj arbitraži" kako bi se razriješio spor.

"Mi želimo rješenje. Spremni smo prihvatiti presudu arbitražne komisije ma kakva ona bila", dodao je on.

Dvije zemlje su u dipomatskoj krizi otkako je u julu 2008. godine uhapšen u Ženevi sin libijskog vođe Hannibal, na temelju tužbe dvaju sluga za loše postupanje prema njima.

Spor se pogoršao hapšenjem dvaju švicarskih biznismena u Libiji.

Bern je odgovorio formiranjem liste Libijaca koji su nepoželjni na švicarskom tlu.

Prošle godine je na insistiranje Švicarske odbijeno 270 zahtjeva Libijaca koji su željeli da uđu u evropski šengenski prostor, od ukupno 30.000 prema podacima švicarskog ureda za imigraciju.

Libija je nedavno odgovorila tako što je odbila izdati ulazne vize državljanima zemalja iz šengenske zone.

Također je naredila "potpuni embargo na ekonomsku i trgovinsku razmjenu sa Švicarskom".

"Ono što hoćemo od Švicarske jeste poštovanje naših građana. Postoje pravila. Postoji imunitet za diplomate", dodao je on.

Ambasador je naglasio da ovaj spor ugrožava trgovinske odnose Libije sa zemljama koje su u prijateljskim odnosima s Evropskom unijom zbog odbijanja ulaznih viza državljanima iz šengenskog prostora.