Svijet
8

Tripoli: Nova libijska vlada preuzela dužnosti

Anadolija
Libijska "vlada nacionalnog spasa" s premijerom Omerom al-Hasijem na čelu zvanično je započela svoj mandat, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Tripoliju je održana svečana primopredaja dužnosti novog kabineta vlade, a zamjenik libijskog premijera Mohammed al-Bergesi se nakon toga obratio novinarima i kazao da je nova vlada od danas preuzela dužnosti izvršne vlasti na prostoru Tripolija, koje je do sada obnašao nacionalni parlament Libije.

Primopredaju su prisustvovali i neki zastupnici parlamenta, a Bergesi nije kazao na koji način i kada će nova vlada svoje obaveze proširiti i u ostale dijelove zemlje.

Novi libijski premijer Hassi je jedan od lidera libijske revolucije iz februara 2011. godine, a nacionalni parlament ga je 25. augusta imenovao za mandatara "krizne vlade", čiji sastav je dobio povjerenje glasanjem zastupnika parlamenta na sjednici 2. septembra.

U Tripoliju se i dalje vode oružani sukobi između naoružanim militanskih grupa, a jedna grupa zastupnika parlamenta je zbog sigurnosnih razloga napustila prijetolnicu i kao "predstavnička skupština" započeli svoje aktivnosti u Tobruku na istoku zemlje.

To tijelo je za novog mandatara vlade ponovo imenvalo Abdullaha es-Sinija, koji je ostavku sa pozicije prošle sedmice podnio parlamentu u Tripoliju. Sastav te libijske vlade bi trebao biti poznat do kraja sedmice, ali politička kriza u Libiji se time samo nastavlja, mišljenja su analitičari.