Nakon prve bračne noći
0

Trinaestogodišnja mladenka iz Jemena iskrvarila na smrt

Sarajevo-x.com
Trinaestogodišnja djevojčica iz Jemena umla je četiri dana nakon vjenčanja. Kako je izvijestila Organizacija za ljudska prava djevojčici su bili probijeni spolni organi, te je na smrt iskrvarila.

Elham Mahdi Shoi, iz provincije Hajja, umrla je drugi aprila, četiri dana nakon što joj je porodica ugovorila brak sa 23-godišnjim muškarcem. Suprug nesretne djevojčice je odmah uhapšen.

"UNICEF je obeshrabren nakon smrti još jednog djeteta - mladenke u Jemenu. Elham je umrla kao mučenica jer djecu koja žive u Jemenu zlostavljaju. Ona je umrla jer se u toj zemlji protive zabrani dječijih brakova“, navedeno je u saopštenju UNICEF-a.

Nalaz iz bolnice al-Thawra pokazao je da je djevojčica umrla od posljedica zadobijenih probijanjem spolnih organa i obilnog krvarenja.

U Jemenu su dječiji brakovi ustaljena praksa zbog čega su se pobunile brojne međunarodne organizacije za ljudska prava. No, prijedlog zakona prema kojem djevojkama mlađim od 17 godina ne bi bila dozvoljena udaja naišao je na snažno protivljenje nekih od najutjecajnijih islamskih vođa u Jemenu.

Većina ljudi u Jemenu živi u dubokom siromaštvu, pa kada im prosac za ruku kćeri ponudi nekoliko stotina dolara, oni jednostavno ne mogu odbiti.

U toj zemlji više od četvrtine djevojčica se uda prije no što napuni 15 godina. Razlog tome što muškarci traže mlađe žene je i zbog nekih vjerovanja da mlađu nevjestu mogu "oblikovati po svom“ i da im ona može roditi više djece.

Na dešavanja u Jemenu skrenuta je pažnja još prije tri godine kada je osmogodišnja djevojčica sva krvava ušla u sudnicu i tražila razvod od 30-godišnjeg supruga. Također, međunarodne organizacije za ljudska prava su se oglasile i u septembru prošle godine kada je 12-godišnja djevojčica umrla na porođaju.

Jemen je ranije imao zakon po kojem je brak bio dozvoljen samo djevojčicama starijim od 15 godina, no zakon je ukinut 1990. godine jer "roditelji trebaju odlučiti kada se njihovo djete može vjenčati".