Svijet
0

Trinaest mrtvih u eksploziji bombe na sahrani u Pakistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U eksploziji bombe na sahrani u nedjelju, u sjeverozapadnom Pakistanu, poginulo je najmanje 13 osoba, dok ih je još najmanje tridesetak ozlijeđeno, saopćili su policija i bolničke vlasti.

Eksplozija se dogodila u blizini groblja, gdje su stanovnici došli na pogrebnu molitvu u četvrti Badaber, u predgrađu Pešavara, glavnog grada pokrajine Khyber Pakhtunkwa, precizirao je agenciji AFP službenik policije Kalam Khan.

"Bio je to samoubilački napad, pronašli smo glavu i noge počinitelja ove eksplozije", dodao je on. "Najmanje 13 osoba je poginulo, a više od 30 je ozlijeđeno".

Bilans poginulih je potvrdio i doktor Rahim Jan iz lokalne bolnice Lady Reading Hospital.

"Trinaest je mrtvih i svi su muškarci. Trideset i četiri osobe su ozijeđene, od kojih četiri teže" , rekao je doktor Jan.

Šef policije Pešavara Imtiaz Altaf je rekao da se najvjerovatnije radi o samoubilačkom napadu. Osam kilograma eksploziva bilo je upotrijebljeno.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali islamistički aktivisti su izvršili nekoliko napada u ovoj oblasti.

Eksplozija se dogodila za vrijeme molitve na sahrani jedne žene.

Policija smarta da je meta napada mogao biti Khushdil Khan, zamjenik glasnogovornika pokrajinske skupštine. On je pripadao nereligioznoj stranki Awami National Party i bio je na spisku meta pakistanskih talibana, precizirao je Kalam Khan.

"On nije ozlijeđen, živ je i zdrav", izjavio je policijski službenik.