Libija
0

Trinaest eksplozija u Misrati

FENA
Libijsku luku Misrata potreslo je noćas 13 snažnih eksplozija, dok su NATO avioni gađali ciljeve u tom gradu koji drže pobunjenici.

Eksplozije su se čule u razmacima od 10 minuta, iz zapadnih i jugozapadnih predgrađa Misrate, u kojima su, kako se čini, raspoređene snage libijskog lidera Moammara Gaddafija, prenio je France Presse. Istovremeno, nekoliko borbenih aviona i bespilotnih letjelica NATO-a nadlijetalo je grad koji već dva mjeseca Gaddafijeva vojska drži pod opsadom.

Libijski pobunjenici uspjeli su u ponedjeljak, uz podršku NATO snaga iz vazduha, da potisnu trupe Gaddafija iz luke Misrata, poslije višenedjeljnih žestokih borbi.

Vazdušni napadi NATO-a, omogućili su pobunjenicima da potisnu Gaddafijeve trupe na 40 kilometara od luke u Misrati, koju i dalje, s istoka, zapada i juga, okružuje režimska vojska.

Libijska državna televizija saopćila je u subotu da zbog vojnih operacija snaga Moammara Gaddafija luka u Misrati više nije u funkciji, i upozorila brodove da ne pokušavaju da uplove u nju.