Izbori u 27 zemalja EU
0

Trijumf desnice u Evropi

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U rezultatima i analizama izbora za Evropski parlament, koji su u protekla četiri dana održani u svih 27 zemalja članica EU, opšta ocjena je da su u većini zemalja partije desnog centra ostvarile veći uspjeh od ljevičarskih stranaka.

Britanski BBC navodi da se u najkraćem ishod proteklih izbora mogu se opisati ovako - rekordno nizak odziv birača, više glasova za marginalne stranke i brojni glasovi protiv stranaka na vlasti.

Skoro 375 miliona ljudi s pravom glasa biralo je 736 poslanika, dok su u Njemačkoj, Poljskoj, Italiji i Francuskoj najuspješnije bile vladajuće stranke desnog centra.

Francuska ministrica finansija Christine Lagarde ističe da je biračko tijelo saglasno sa onim što vlada u Parizu predlaže za EU.

"Ovo je krajnje zadovoljavajući rezultat. Izložili smo kakvu mi to Evropu želimo u budućnosti. Birači su to prepoznali. Oni žele konkretne rezultate, žele odluke koje su bitne za njihov svakodnevni život, i kada je riječ o bezbjednosti i kada govorimo o useljavanju i finansijskoj stabilnosti. Mislim da su na svim tim poljima stranke desnice i desnog centra biračima uputile jasne i dosljedne poruke," rekla je Lagarde.

U ostalim dijelovima Evrope birači su izbore iskoristili kako bi izrazili nezadovoljstvo strankama, mahom sa ljevice, koje upravljaju njihovim zemljama.