Svijet
0

Trigazis: Evropa nije kršćanski klub

FENA
Panos Trigazis (Foto: FENA)
Panos Trigazis (Foto: FENA)
"Politika štednje" ubija Evropu, izjavio je danas u intervjuu za Agenciju Fena u Sarajevu Panos Trigazis, šef Opservatorija za međunarodne organizacije i globalizaciju i šef za vanjske odnose glavne grčke opozicijske političke stranke Syriza, citarujući pritom lidera ove stranke Aleksisa Ciprasa.

Trigazis, koji boravi u Sarajevu gdje će učestvovati u radu međunarodne mirovne konferencije, izjavio je ovo zamoljen za komentar uspjeha koji je na proteklim izborima za Evropski parlament u raznim zemljama imala krajnja desnica. S druge strane, Syriza, kao stranka "nove ljevice" na ovim izborima je bila najjača u Grčkoj.

"To je ono što uništava Evropu - politika 'štednje', ona dezintegrira društvo i stvara plodno tlo za demagoge i populiste, od Italije, Francuske, Grčke do Velike Britanije. Rekao bih da je najbolji način da se suprotstavi krajnjoj desnici oduzeti joj tlo s kojeg promovira politiku mržnje i ultranacionalizma", rekao je.

Ukazuje da se ne radi ovdje samo o krajnoj desnici, nego i o nacistima. Kao primjer je uzeo grčku "Zlatnu zoru", koja je bila treća u Grčkoj na izborima za Evropski parlament, a za koju čak i liderka francuskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen kaže da nema ništa s njima. Nazivajući ovu stranku "veoma crnom zorom", kazao je da ona predstavlja veliku uvredu za antifašističke tradicije grčkog naroda.

Naveo je da će se sada u Evropskom parlamentu dogoditi apsurdna situacija, budući da je na listi Syrize izabran stari antifašistički borac iz Drugog svjetskog rata, sada 92-godišnjak Manolis Glezos. Tako će Glezos, koji je s Akropolisa skinuo zastavu s kukastim križem, što je bila jedna od prvih akcija otpora protiv nacizma u Evropi, morati sjediti u parlamentarnim klupama pored obožavalaca Adolfa Hitlera.

"To je uvreda za grčki narod. To je štetno za međunarodni imidž Grčke", kazao je Trigazis.

Objašnjavajući s druge strane uspjeh Syrize kao stranke "moderne ljevice", rekao je da već njen amblem s tri boje: crvenom, zelenom i ljubičastom pokazuje da se radi o jednoj sintezi.

"Crvena znači da baštinimo tradicije radničkog pokreta. Zelena znači da smo također inkorporirali vrijednosti "zelenog pokreta", jer ne može biti ljevice u 21. stoljeću bez ekološke dimenzije. Ljubičasta boja je boja feminizma, a posebno je značajno u našem regionu govoriti o feminizmu", naveo je Trigazis.

Zaključio je da je Syriza sinteza ljevice i dobrog inkorporiranja vrijednosti novog društvenih pokreta, kao što su ekološki i feministički.

"Želimo biti moderna ljevica 21. stoljeća. Naravno, demokratska ljevica, jer ako govorimo o socijalizmu danas to ne može biti repriza iskustva kakvo smo imali u istočnoj Evropi i na Balkanu. To mora biti socijalizam demokratije i slobode. Socijalizam mora biti demokratski ili ga neće biti", poručio je.

Upitan kakva je Syrizina vizija Evropske unije, naveo je da je predsjednik ove stranke Cipras vodio kampanju Evropske ljevice na izborima za Evropski parlament, čime je bio kandidat za predsjednika Evropske komisije.

"To znači da smo imali vodeću ulogu u Evropskoj ljevici na evropskim izborima. To znači da smo za Evropu. Da smo protiv Evrope, ne bismo se kandidirali za ovaj položaj", kazao je Trigazis.

Naglasio je da ideja ujedinjene Evrope nije produkt hladnog rata kako mnogi ljudi misle.

"Vjerujemo da se Evropa treba vratiti svojim korijenima, da treba oživjeti ideje osnivača Evropske unije. Prije dvije stotine godina evropska ideja bila je demokratska, mirovna i sveevropska ideja. Evropska ideja ne može biti kompatibilna s bilo kakvim podjelama Evrope, bez obzira na to da li se radi o hladnoratovskim podjelama ili onim kakve vidimo sada", rekao je, navodeći da ono što se sada događa u Ukrajini predstavlja bojno polje novih antagonizama i može stvoriti nove linije podjele u Evropi.

Naglasio je zato da vjeruje, bar kada je u pitanju sigurnost, u sveevropsku saradnju, od Atlantika do Urala.

Naveo je pritom da ideja o evropskoj saradnji ne negira ideju međubalkanske saradnje.

"Vjerujemo da u Evropi možemo imati subregionalnu saradnju", rekao je, navodeći kao primjer nordijsku saradnju koja može biti dobar primjer i za region Balkana.

A u saradnju svih balkanskih zemalja Trigazis uključuje i Tursku, iako neki vjeruju da Turska ne pripada Balkanu.

"Ta saradnja treba biti na svim nivoima: ekonomskom, političkom, kulturnom", kazao je, naglasivši pritom važnost međusobne povezanosti kada je u pitanju sigurnost.

Naprimjer, ne može se imati sigurnost u Grčkoj ako je nema u Skoplju, ne može biti sigurnosti u Grčkoj bez sigurnosti u Sofiji...

"Sigurnost je sveobuhvatan koncept za nas", poručio je.

Također, naglašava da razvoj sveukupnih odnosa između BiH i Grčke predstavlja doprinos sveukupnim odnosima na Balkanu.

Evropska ljevica će u novom sazivu Evropskog parlamenta imati oko 50 poslanika, a Trigazis naglašava da sve evropske zemlje imaju pravo da apliciraju za članstvo ako to žele.

"Sve zemlje Balkana imaju pravo da postanu članice EU ako to odluče. Ko im to može zatvoriti vrata? Išao bih još dalje. Turska ima pregovore o priključenju. Ako turski narod želi da se priključi EU, ko ima pravo da mu zatvori vrata. Također smo protiv islamofobije u Evropi, ksenofobije, turkofobije, rusofobije... Evropa nije kršćanski klub. Evropa treba biti mjesto koegzistencije različitih civilizacija, različitih nacionalnih identiteta, kulturnih identiteta. To je naša vizija Evrope", poručio je Trigazis.