Svijet
0

Trichet: Svijet se mora vratiti razumnoj finansijskoj politici

FENA
Jean-Claude Trichet
Jean-Claude Trichet
Bivši predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichhet izjavio je danas da se razvijene zemlje svijeta moraju držati razumne finansijske politike o potrošnji koja neće biti veća od prihoda, što nema mnogo veze s mjerama štednje.

"Štednjom se sada naziva to da, umjesto da se troši značajno iznad mogućnosti, troši se malo iznad mogućnosti, ali to je i dalje potrošnja iznad mogućnosti. Kako se to može nazivati štednjom", istakao je Trichet u intervjuu televizijskoj stanici RT.

Za sve razvijene privrede, mjere štednje predstavljaju dio ispravke ekonomske putanje, posebno kad je riječ o fiskalnoj politici, istakao je Trichet, koji je na čelu ECB-a bio od 2003. do 2011.

"Kad tokom dugog vremenskog perioda imate tendenciju da trošite više nego što zaradite, šta god da radite i na kojem god kontinentu se nalazite, morate to da ispravite. Ne možete vječno da trošite više nego što zarađujete. To vrijedi kako za države, tako i za pojedince i kompanije", upozorio je bivši čelnik ECB-a.

Trichet je naveo da jednom kad se novac pozajmi, ponekad i u pretjeranim količinama, teško ga je dobiti natrag jer je u prirodi ljudi da zadrže ono što im je dato, tako da je štednja uvijek bolna.

"Sve razvijene privrede svijeta moraju proći kroz transformaciju, a nema vremena za odlaganje", istakao je Trichet.