Svijet
0

Tribetanci smatraju provokacijom nošenje olimpijskog plamena na Mount Everest

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tibetanci u egzilu u Indiji i Nepalu reagirali su u četvrtak s bolom i bijesom na nošenje olimpijskog plamena na vrh Mount Everest tvrdeći kako je to plan Kine da osnaži svoje težnje prema Tibetu.

Brojni Tibetanci u sjevernom indijskom gradu Dharasmsala, sjedištu tibetanske vlade u izgnanstvu, posmatralu su na televiziji putovanje plamena na najviši vrh svijeta.

Tibetanski zvaničnici u egzilu izjavili su kako nošenje olimpijskog plamena kroz Tibet predstavlja loš ukus i da nije u skladu s duhom Igara.

"Tokom ovih vremena kada je situacija na Tibetu krajnje teška i sumorna, veoma je provokativno nositi olimpijski plamen na tibetansku stranu planine", izjavio je Reutersu ministar za informiranje vlade u egzilu Thubten Samphel.

"Kinezi guše tibetanski narod. To nije u skladu s olimpijskim duhom", kazao je.

Nošenje plamena širom svijeta bilo je praćeno antikineskim protestima za koje vlada u Pekingu tvrdi da ih je okrestrirao tibetanski duhovni vođa Dalaj-lama.

On, međutim, negira tu optužbu, tvrdeći da podržava Igre u da je sretan što je Kina njihov domaćin, sa čime se ne slažu brojni Tibetanci.

"Onog trenutka kada sam ugledao kako se baklja pali na vrhu Mount Everesta, osjetio sam se veoma povrijeđenim", izjavio je Tenzin Loseal, vlasnik internet kafea.

Vezani članci