Prijedlog EK izazvao debatu
0

Tri zemlje protiv graničnih kontrola unutar Šengena

FENA
Francuska, Njemačka i Španija protive se prijedlogu da se postave strogi uslovi za uvođenje graničnih kontrola unutar šengenskog prostora i ističu da se time zadire u nacionalni suverenitet, poručuje predstavnici tri članice EU.

"Države članice snose političku odgovornost za održavanje javnog reda i zaštitu unutrašnje sigurnosti", naveli su u zajedničkom saopćenju ministri unutrašnjih poslova ovih zemalja Claude Gean, Hans-Peter Friedrich i Antonio Camacho.

U saopćenju se navodi da je od presudne važnosti poštovanje suštine nacionalnog suvereniteta i da oni ne dijele mišljenje Evropske komisije o tom pitanju.

Evropska komisija predlaže da eventualno ponovno uvođenje državnih graničnih kontrola unutar takozvane šengenske zone, gdje se putuje slobodno bez ograničenja, bude moguće samo u slučaju masovne imigracije, prenosi AP.

Očekuje se da će Evropska komisija u petak predstaviti prijedlog za bolje upravljanje sistemom putovanja u šengenskoj zoni bez granica. Prema tom prijedlogu, zemlje članice šengenske zone treba, ukoliko žele da ponovo uvedu kontrole na svojim nacionalnim granicama, to prvo zatraže od Komisije i da navedu razlog, a taj zahtjev zatim treba da usvoji kvalifikovana većina država članica EU.

Debata je ponovo pokrenuta ovog proljeća kada je Francuska uvela neke granične kontrole na svojim prelazima sa Italijom zbog priliva tuniških imigranata, a zatim je Danska pod pritiskom nacionalne ekstremne desnice jednostrano donijela odluku o uvođenju kontrola na svojim granicama, što je naišlo na žestoke kritike Bruxellesa i drugih zemalja EU, uključujući i Njemačku.

Danske vladajuće stranke su još u proljeće 2010. godine usvojile sporazum o pooštravanju imigracionih propisa, a Italija koja je suočena sa sve većim prilivom imigranata iz sjeverne Afrike je u septembru istakla neophodnost davno predstavljenih tačaka: intervenciju "Fronteksa" (Evropske agencije za kontrolu spoljnih granica EU) kako bi se nadzirao Mediteran, pomoć centrima za imigrante i poštovanje takozvane podjele tereta, odnosno dogovora po kojem bi sve države članice EU trebalo da se suoče sa spomenutim problemom imigracije.

Prema sadašnjim šengenskim pravilima, ponovno otvaranje graničnih punktova je moguće u slučaju atentata ili nekog velikog događaja kao što je samit ili neka sportska manifestacija.

Evropski parlament jučer je izglasao u Strasbourgu prijedlog za jačanje ovlaštenja Fronteksa, evropske agencije za kontrolu vanjskih granica. Novi propisi pružaju Fronteksu nove mogućnosti za pomoć graničnim punktovima EU duž ukupno 42.000 kilometara granice na moru i 8.800 kilometara na kopnu.

Fronteksovi timovi će se zvati "evropski granični timovi", a bit će određen i inspektor koji će kontrolirati poštovanje ljudskih prava imigranata koji pristižu u Evropu. Cilj novih propisa je i da se osigura da se imigranti ne vraćaju u zemlje koje su poznate po kršenju ljudskih prava.

Prijedlog treba da stupi na snagu do kraja godine nakon što dobije "zeleno svjetlo" vlada zemalja članica EU, prenose agencije.