Svijet
0

Tri trijumfa vratila Hillary Clinton u predsjedničku utrku

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Hillary Rodham Clinton je, u utorak navečer, uspjela ponovno oživjeti svoju kampanju za mjesto američkog predsjednika očekivanim pobjedama na predizborima u tri ključne američke savezne države i to Ohio, Teksas i Rhode Island.

Američka senatorka Hillary Rodham Clinton očekivano je pobijedila senatora Baracka Obamu u Ohiju, Teksasu i Rhode Islandu, a senator Arizone John McCain je osvojio republikansku predsjedničku nominaciju.

Tri velika trijumfa okončala su dugi period poraza sa kojima se u proteklih mjesec dana suočavala bivša prva dama SAD-a. "I dalje smo tu, i dalje smo jaki i idemo do kraja", obratila se Hillary Clinton svojim biračima, a prenio Associated Press.

Clinton je u Rhode Islandu osvojila više od 58 posto glasova, ali Ohio i Teksas su joj donijeli najveći uspjeh i zadovoljstvo, sa 55 posto osvojenih glasova u Ohiju, te gotovo 51 posto glasova u Teksasu.

Barrack Obama je pobijedio u Vermontu, sa otprilike 60% osvojenih glasova, dok je u ovoj državi Clinton jedva osvojila 38 posto birača.

Oba predsjednička kandidata Demokratske stranke čestitala su McCainu na trijumfu u republikanskoj predsjedničkoj utrci.

Iako je pobijedila na najvažnijim demokratskim predizborima u Ohiju i Teksasu, prema najnovijim procjenama američke TV kuće CNN, Hillary Clinton i dalje zaostaje za Barackom Obamom kada je riječ o podršci delegata. Naime, Obama trenutno ima podršku 1.434 delegata, dok senatorka može računati na 1.357 delegata na konvenciji Demokratske stranke koaj će se održati 25. avgusta u Denveru.