Svijet
0

Tri palestinske grupe postavile ultimatum Izraelu za oslobađanje otetog vojnika

FENA
Tri palestinske ekstremističke grupe koje drže izraelskog vojnika objavile su u ponedjeljak ultimatum u kojem traže od Izraela da za manje od 24 sata započne s oslobađanjem 1.500 palestinskih zatvorenika ili će "snositi sve posljedice".

Ultimatum je došao u vrijeme kad je Izrael počeo ispunjavati svoje obećanje da će nastaviti vojnu ofanzivu dok se vojnik ne oslobodi, ispaljujući artiljerijske granate i projektile na priobalni pojas i gomilajući trupe i tenkove duž granice pojasa Gaze i Izraela, javio je AP.

Radikalne grupe, u saopćenju postavljenom na web siteu oružanog krila vladajućeg pokreta Hamas, nisu pojasnile kakve će posljedice biti, ali su nagovijestile da bi vojnik mogao biti ubijen. Portparol izraelske vlade Asaf Shariv izjavio je kako zvaničnici proučavaju saopćenje.

"Dajemo cionističkom neprijatelju rok do šest sati sutra ujutro, 4. jula", navode grupe u saopćenju, koje je profaksano i novinskim agencijama.

"Ako neprijatelj ne odgovori na naše humanitarne zahtjeve spomenute u ranijim lecima o uvjetima za bavljenje slučajem nestalog vojnika, mi ćemo razmotriti zatvaranje vojnikovog slučaja. A neprijatelj mora snositi posljedice svih budućih rezultata", navodi se u saopćenju.

Kaplar Gilad Shalit (19) zarobljen je 25. juna u prekograničnoj raciji vojnog ogranka vladajuće palestinske stranke Hamas i dvije njene savezničke grupe - Komiteta narodnog otpora i Vojske islama.

U međuvremenu traje izraelska vojna akcija u pojasu Gaze, u cilju da se izvrši pritisak na palestinske ekstremiste i vojnik oslobodi.