Protiv NATO-a i globalizacije
0

Tri osobe uhapšene na protestima u Munchenu

FENA
Munchen
Munchen
Na protestima protivnika 47. međunarodne konferencije u Muenchenu, koja protječe u znaku situacije u Egiptu, u subotu uvečer su nakratko uhapšene tri osobe, javljaju njemački mediji.

U Munchenu je prema podacima organizatora bilo oko 5.000, a prema policijskim navodima 2.200 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv NATO-a, globalizacije i međunarodne misije u Afganistanu.

Na ovoj 47. međunarodnoj konferenciji, koja u nedjelju završava rad, predstavnici iz oko 70 zemalja raspravljali su, prije svega, o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama.

Situacija u arapskom svijetu je potisnula u drugi plan najavljenu temu konferencije o globalnim izazovima sigurnosti - od financijske krize do syber ratova.

U Muenchenu je u subotu vladalo jedinstvo o tome da niko nema pravo Egipćanima davati instrukcije za put u demokraciju, a njemačka kancelarka Angela Merkel je odbila svako miješanje u debatu o nasljedniku predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka.

Ona je, kao i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov i britanski premijer David Cameron, bila jasna u tome da samo egipatski narod treba o tome odlučivati.