Xinjiang
0

Tri osobe u zatvoru zbog napada špricama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sud u autonomnoj oblasti Xinjiang na zapadu Kine osudio je u subotu na kaznu zatvora tri osobe zbog umiješanosti u napade u kojima su korištene medicinske šprice, javili su kineski državni mediji.

Ovo je prvo suđenje zbog napada koji su bili povod za masovne ulične proteste prošle sedmice u Urumqiju, u kojima je pet osoba izgubilo život, prenio je portal France 24.

Jedan od optuženih Yilipan Yilihamu (19) osuđen je na 15 godina zatvora jer je iglom ubo jednu ženu dok je kupovala voće.

Drugo dvoje, Mututaerjiang Tuerdi (34) i Aimannisha Guli (22), osuđeni su na 10 i sedam godina zatvora, jer su prijetili jednom taksisti špricom i od njega ukrali 710 juana (oko 104 dolara), izvestila je Xinhua.

U izvještaju se ne navodi etnička pripadnost troje osuđenih, ali njihova imena ukazuju da je reč o Ujgurima.

Kako su mediji ranije javljali, napadi medicinskim špricama u Urumqiju počeli su sredinom augusta, a počinitelji su Ujguri, muslimani, pripadnici većinske etničke grupe u regiji Xinjiang.

Žrtve su, uglavnom, pripadnici etničke grupe Han, koji su većinsko stanovništvo u Kini.

Kako je izvijestio list China Daily, napadi medicinskim špricama su prijavljeni i u drugim dijelovima Xinjianga i devet osoba je uhapšeno.

Kina je napade špricama okarakterizirala kao "terorističke napade" iza kojih stoje separatisti i koji predstavljaju nastavak krvavih nereda u Urumqiju prošlog mjeseca u kojima je život izgubilo blizu 200 ljudi.