Svijet
0

Tri osobe poginule u području Damaska

FENA
Foto: Arhiv/Agencija Anadolija
Foto: Arhiv/Agencija Anadolija
Tri osobe su poginule u noći sa subote na nedjelju u eksploziji i pucnjima iz vatrenog oružja u području Damaska, uoči parlamentarnih izbora koje je organizirao režim predsjednika Bašara el-Asada.

"Dva civila su ubijena, a ima povrijeđenih osoba u eksploziji autobombe koja je potresla mjesto Daf el-Šok" u pokrajini Damaska, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U toj pokrajini je jedan mladić ubijen u nedjelju prije zore iz vatrenog oružja snaga sigurnosti u gradu Talu, dodao je Opservatorij.

U Deir Ezoru su u nedjelju sirijski vojnici, potpomognuti trupama i oklopnim vozilima, započeli pretrese i hapšenja u gradu El-Kurie.

U bombaškim napadima koji su učestali posljednjih sedmica u Siriji i potresali Damask i Alep u subotu najmanje pet osoba je poginulo. U petak je poginulo ukupno 15 osoba, saopćio je Opservatorij.

Ovi sukobi se događaju i pored prekida vatre koji je stupio na snagu 12. aprila primjenom plana međunarodnog izaslanika Kofija Annana i na osnovu kojeg su raspoređeni posmatrači.

Oni se događaju prije prvih "višestranačkih" izbora, nakon što je ukinut član 8 ustava o prvenstvu Baas stranke.