Svijet
0

Tri miliona muslimana u Bangladešu održalo masovnu molitvu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Oko tri miliona muslimana pridružilo se masovnoj molitvi u Bangladešu, završavajući redovni godišnji trodnevni događaj koji predstavlja jedno od najvećih svjetskih vjerskih okupljanja.

Završne molitve u nedjelju označile su kraj Svjetskog skupa muslimana, koji je počeo u petak na pješčanim obalama rijeke Turag u malom industrijskom gradu u neposrednoj blizini bangladeške prijestonice Dake, javio je AP.

Premijerka šejh Hasina i predsjednik Iajuddin Ahmed, skupa sa stotinama hiljada vjernika, dizali su ruke u zrak u molitvi u kojoj se traži dobrobit za sve muslimane kao i svjetski mir i napredak.

Vjernici su stizali u prepunim autobusima, vozovima i brodovima na lokaciju površine 77 hektara. Više od 10.000 pripadnika službe sigurnosti razmješteno je da održava red i mir, saopćio je Hasan Mahmud Khandaker, generalni direktor elitnih snaga Bataljona za brzu reakciju.

Godišnji skup, ili "Bishwa Ijtema", održava se svake godine od 1966. godine. Skup zanemaruje politiku i usmjerava se na temeljna pitanja islama i promoviranje mira i harmonije. Učesnici raspravljaju o Kur'anu, svetoj knjizi islama, i slušaju molitve islamskih učenjaka širom svijeta.

Većina učesnika su Bangladešani, ali organizatori su saopćili da je oko 10.000 vjernika iz 152 zemlje prisustvovalo ovogodišnjem skupu.

Ženama nije dopušten ulazak na mjesto glavnog skupa, ali se obično okupljaju u obližnjim selima i stoje na krovovima obližnjih kuća tokom molitve.

Hasina i opozicijska liderka, Khaleda Zia, obje žene, učestvovale su na završnoj ceremoniji u susjednoj zgradi.

Skoro 90 posto od 144 miliona stanovnika Bangladeša su muslimani.