Financial Times
0

Tri krupne Obamine odluke u jednom mjesecu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U opširnoj analizi vanjske politike Baracka Obame Financial Times ocjenjuje u utorak da je američki predsjednik do sada najavljivao velike promjene, da je malo toga proveo u djelo te da ga ovog mjeseca čekaju tri krupne i teške odluke koje se tiču Afganistana, Irana i izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Goruće pitanje je Afganistan. Zapovjednici na terenu tražit će da se tamo pošalju dodatne trupe. Ali vrh oružanih snaga Obami govori da se teško može naći još trupa za Afganistan usprkos smanjenju vojne prisutnosti u Iraku.

Obama će morati odlučiti: ili će poslati još vojnika, ili će morati da odustane od nekih ciljeva u Afganistanu, navodi komentator Financial Timesa.

Što se tiče Irana, iako je u kampanji najavio otvaranje dijaloga s Teheranom, Obama je na istoj poziciji na kojoj je bio i George W. Bush – insistira na multilateralnim pregovorima s Iranom u vezi s njegovim nuklearnim programom.

Ako suštinski pregovori o tome ne počnu ovog mjeseca, insistirat će na zaoštravanju sankcija usprkos uzdržanosti Rusije i Kine.

Pitanje oko kojega je Obama napravio otklon u odnosu na Busha je Bliski istok, gdje nastoji zaustaviti izgradnju jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i pokrenuti arapsko-izraelski mirovni proces.

Diplomati kažu da tokom ovog mjeseca namjerava predočiti detaljnu strategiju dolaska do trajnog mira.

Mnogi međutim sumnjaju da će Obama biti u stanju tokom ovog mjeseca donijeti krupne odluke o čak tri tako važna vanjskopolitička pitanja. Ključni je ipak Afganistan, piše u analizi Financial Times.