Za 'cipelarenje' Busha
0

Tri godine zatvora novinaru Al-Zaidiju

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Heroj arapskog svijeta, irački novinar koji je cipelama gađao tadašnjeg američkog predsjednika Georgea W. Busha kažnjen je sa tri godine zatvora.

Muntazer al-Zaidi, prema predviđanjima, mogao je dobiti i mnogo veću kaznu. Iza rešetaka je mogao provesti i 15 godina.

Na završetku suđenja u Bagdadu ostao je pri svome rekavši: "Moja reakcija je bila prirodna, kao i svakog drugog Iračanina."

U tom dijelu svijeta potez gađanja cipelama označava duboku uvredu za osobu na koju se napad izvrši. Događaj zbog kojeg se novinar našao na sudu dogodio se u decembru 2008. na konferenciji za medije, a Bush se uspio izmaći, rezimira BBC.

Uskoro će biti poznati i detalji suđenja. U jednom od izvještaja stoji da je Al-Zaidi, nakon pročitane presude, uzviknuo "Živio Irak". Njegova sestra Ruqaiya navodno je zaplakala viknuvši "Dole Maliki, američki agent" aludirajući na iračkog premijera Nurija Malikija.

Advokat odbrane insistirao je kako Bush nije bio u stvarnoj opasnosti. Od napada naovamo Al-Zaidi je sve vrijeme proveo u pritvoru, a njegov advokat izjavio je da su ga zatvorski čuvari pretukli. Na suđenju je izgledao zdravo, a njegov potez ocijenjen je "sramnim", iako ga širom svijeta podržava na hiljade ljudi.