Svijet
19

Tri godine od početka Ukrajinske revolucije: 10.000 ubijenih, aneksija i građanski rat

Klix.ba
Višemjesečni nasilni događaj, poznat kao Euromajdan, koji je počeo sa masovnim demonstracijama u Ukrajini, a završio sa ratom u istočnom dijelu zemlje, počeo je na današnji dan prije tri godine.

Oči svijeta bile su uperene na Kijev i nekoliko drugih ukrajinskih gradova kada je 21. novembra 2013. godine veliki broj građana izašao na ulice i trgove tražeći europeizaciju države i odmicanje od ruskog utjecaja.

Akcenat protesta bio je na traženju ostavke proruskog predsjednika države Viktora Janukoviča i njegove proruske vlade. Prvi vrhunac protesta prerastao je u nasilje 30. novembra u sukobu policije i demonstranata, a pokret za okretanje Evropi tada je dobio na još većoj snazi.

Svojevrsni klimaks zabilježen je u februaru 2014. godine kada je policija na demonstrante otvorila vatru. Ratno stanje na ulicama Kijeva trajalo je nekoliko dana, što je Janukoviča natjeralo na pregovore sa opozicijom.

Janukovič je krajem februara zajedno sa svojim proruskim saradnicima pobjegao iz zemlje, a demonstranti su preuzeli kontrolu nad vladinim objektima. Parlament je ubrzo i pravno smijenio Janukoviča postavivši proevropsku vlast i oslobodivši dugogodišnju političku zatvorenicu Juliju Timošenko.

U Euromajdanu koji je prepoznat kao početak Ukrajinske revolucije ubijeno je nekoliko stotina osoba, dok ne više od hiljadu teže ili lakše povrijeđeno.

Događaji u Kijevu uskoro su uzrokovali krizu na Krimu i proruski raspoloženim istočnim ukrajinskim pokrajinama gdje preuzimanje vlasti nove vlade nije pošlo za rukom.

Ruska Federacija je otišla toliko daleko da je anektirala Krim, dok je u istočnoukrajinskom regionu Donbasu izbio rat u kojem je ubijeno više od 10.000 osoba od čega 2.000 civila. U istočnoj Ukrajini trenutno traje krhko primirje i svojevrsni status quo.