Češka
0

Tri desničarske stranke dogovorile formiranje koalicione vlade

FENA
Prag
Prag
Tri češke desničarske stranke postigle su u srijedu sporazum o formiranju koalicione vlade.

Na izborima održanim 28. i 29. maja konzervativna Građanska demokratska stranka (ODS) i dvije nove partije - konzervativna TOP 09 i centristička partija Javni poslovi osvojile su zajedno 118 od 200 poslaničkih mjesta u Donjem domu parlamenta.

Stranke su se dogovorile da će im prioritet biti smanjenje državnog duga i borba protiv korupcije, prenio je AP.

Lider ODS-a Petr Nečas, koji se pominje i kao mogući novi premijer, izjavio je da bi pregovori oko sastavljanja vlade trebalo da budu završeni u roku od dva mjeseca.

Socijaldemokrate su osvojile 56 poslaničkih mjesta, tri više od Građanske demokratske stranke, ali nemaju šansu da oforme koaliciju. TOP 09 je osvojio 41 poslaničko mjesto, a Javni poslovi 24.

Ukoliko tri stranke uspiju da postignu koalicioni dogovor, imaće najveću većinu koju je ikada imala jedna češka vlada od formiranja nove države 1993. godine.

Sedam mjeseci poslije izbora 2006. godine, u Češkoj je formirana vlada desnog centra, koju su činile tri stranke u koaliciji - građanske demokrate, demohrišćani i stranka zelenih.

Vladi premijera Mireka Topolaneka je, u martu prošle godine, izglasano nepovjerenje, nakon šest pokušaja opozicije da u parlamentu izbori pad vlade, a glavna zamjerka bili su loši rezultati u rješavanju teške ekonomske situacije.