Eurobarometar
0

Tri četvrtine Evropljana želi bolji pristup pravosuđu u drugim državama članicama

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tri četvrtine Evropljana (73 posto) želi da se poduzmu mjere koje će pomoći da lakše riješe pravne sporove i ostvare svoja prava u drugim državama članicama EU-a, pokazalo je novo ispitivanje Eurobarometra, čiji su rezultati objavljeni u ponedjeljak, u povodu Evropskog dana građanskog pravosuđa.

"Zahvaljujući slobodi kretanja, sve više Evropljana živi, putuje i radi u drugim državama članicama", kazala je u saopćenju evropska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

"Dok od slobode kretanja imaju velike koristi, Evropljani su i dalje suočeni sa zaprekama zbog različitih pravosudnih sustava unutar EU-a. Moramo se pobrinuti da te razlike ne sprečavaju građane da imaju jednak pristup građanskom pravosuđu u drugim državama članicama kao u domovini", kazala je.

Ispitivanje Eurobarometra pokazalo je da 56 posto Evropljana smatra teškim pristup građanskom pravosuđu u drugoj državi članici, a samo ga 14 posto smatra lakim.

Njih 73 posto podržava uvođenje dodatnih mjera kako bi im se pristup olakšao, a 52 ih posto smatra da bi takve mjere trebalo provesti putem zajedničkih propisa na evropskom nivou.

Premda je samo dva posto ispitanika imalo pravni spor s osobom ili firmom iz druge države članice, devet ih posto misli da bi im se to moglo dogoditi u budućnosti.

Kada je riječ o prekograničnom obiteljskom pravu, 68 posto Evropljana smatra da bi EU trebao imati ulogu u provedbi nacionalnih propisa u slučajevima razvoda i financijskih pitanja bračnih partnera iz dviju različitih država članica.

EU je u julu dao zeleno svjetlo da 14 država članica uvede propise koji će takvim parovima omogućiti da odaberu po čijem će se zakonu razvesti.

Također, 58 posto ispitanika podržava dodatne evropske mjere za poboljšanje priznavanja dokumenata među državama članicama.

Evropska komisija pokrenula je ovo ljeto portal s informacijama za rješavanje pravosudnih problema u inostranstvu. Portal ima više od 12.000 stranica sadržaja i dosad je zabilježio više od 125.000 posjeta.