Svijet
110

Tri Bosanke poznate kao "Čarlijevi anđeli" više od decenije pljačkale u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Saida Isović, Ivana Ramić i još jedna ženska osoba iz BiH, bile su članice bande džeparoša koja je pod nazivom "Čarlijevi anđeli" pljačkala građane Birminghama u Velikoj Britaniji više od decenije.

Pretpostavlja se da u Bosanke s adresom u Velikoj Britaniji počele pljačkati kada su bile tinejdžerke. Na objavljen snimku sa sigurnosnih kamera vidi se kako su se ove tri žene presvlačile i mijenjale izgledu liftu kako bi krenuli maskirane u pljačku.

Sa šarenom odjećom, mantilima i šalovima kretale su se po tržnim centrima i radnjama koje dobro posluju. Dvadesettrogodišnja Ivana Ramić osuđena je prošle godine na 11 mjeseci zatvora za pljačku iz oktobra 2011. godine. Njene dvije kolegice koje su također optužene, pobjegle su iz zemlje prije presude.

Saida Isović
Saida Isović

Isović je uhapšena prošle sedmice kada je izvela istu pljačku u Londonu. Sud je tada pronašao i nalog za hapšenje koji je izdat prije dvije godine. Ona je dovedena u Vrhovni sud u Derbyju i izjasnila se krivom za prethodne pljačke. Osuđena je devet mjeseci zatvora.

"Rekli ste nam veliki broj razloga zbog čega niste prisustvovali ročištima, a posljednji je bio da ste zaboravili datum. To nije opravdanje jer vas nije bilo dvije godine. Samo mogu zaključiti da ste izbjegavali pravdu za plansku sofisticiranu krađu. Prošle sedmice ste izveli istu pljačku i meta vam je bio stariji bračni par. Prije dvije godine se niste izjasnili krivom i zbog toga ću smatrati da ste bili u bijegu ovaj period", rekao je sudija John Burgess.

Ivana Ramić
Ivana Ramić

Policija još traga za trećom Bosankom. Ona se na sudu 2013. godine izjasnila krivom.

Sve tri su 2013. godine bile puštene uz kauciju što su Ramović i treća neidentifikovana žena iskoristile za bijeg.