State Department
0

Tri Amerikanca optužena za terorizam u Jemenu

FENA
P.J. Crowley
P.J. Crowley
Američki State Department u utorak je objavio kako ima potvrdu da su tri državljana SAD-a pritvorena u Jemenu pod optužbama za terorizam, te da provjerava izvještaja o 12 američkih studenata pritvorenih u toj zemlji na jugu Arapskog poluotoka, pod istim optužbama.

"Za sada znamo da su samo tri državljana SAD-a u pritvoru u Jemenu, pod optužbama za terorizam, i to ne od nedavno", rekao je glasnogovornik P.J. Crowley, dodajući kako su oni pritvoreni još prije nekoliko mjeseci.

Crowley je u ponedjeljak objavio da je 12 američkih državljana uhapšeno u Jemenu, među pedesetak stranih studenata, sugerirajući da bi slučaj mogao biti povezan s terorizmom.

U utorak je na brifingu za novinare negirao da je on govorio o 12 pritvorenih Amerikanaca.

"Jučerašnji izvještaji govorili su o novim hapšenjima 12 Amerikanaca pod optužbama za terorizam? Nisu nam poznata ti novi izvještaji, još razgovaramo s Jemenom, tražimo razjašnjenja, još nismo dobili odgovore", rekao je Crowley, odbivši dalje komentirati slučaj.

On je u ponedjeljak istakao da SAD ima sjajnu saradnju s vladom Jemena, u suprostavljanju prijetnji koju predstavlja Al-Qaida Arapskog poluotoka. Medijski izvještaji govorili su o prošlosedmičnom hapšenju 50-ak stranih studenata osumnjičenih za veze s tom terorističkom organizacijom, koja djeluje kao jemenski ogranak Al-Qaide.