Svijet
0

Tri američka vojnika ubijena u napadu vozača-samoubice

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Uz gromoglasno rušenje i oblak prašine i dima, vozač-samoubica je automobilom-bombom napao dio mosta na autoputu južno od Bagdada u nedjelju te ubio tri američka vojnika i ranio ih još šest na nadzornoj tački, što je zaustavilo promet na iračkoj glavnoj saobraćajnoj arteriji koja povezuje sjever i jug zemlje.

Američka vojska saopćila je da su inžinjerci razmješteni s buldožerima i ostalom teškom opremom da očiste autoput, koji je djelimično blokiran ruševinama mosta. Irački prevodilac također je ranjen u napadu, sudeći po saopćenju u kojem je objavljen broj žrtava.

Donmald Campbell, 40-godišnji Škot iz privatne sigurnosne firme Armour Group International, i njegove kolege bili su u konvoju koji je prolazio te su pomagali američkim snagama za brzu reakciju oko 45 minuta kako bi izvlačili zarobljene ljude iz ruševina.

Američka oklopna vozila pružila su zaštitu od vatre nakon bombaškog napada, koji se desio u području nazvanom "trougao smrti" zbog čestih napada sunitskih pobunjenika.

Eksplozija je oborila jednu od dvije sekcije "Nadzorne tačke br. 20", nadovožnjaka iznad brzog autoputa koji povezuje sjever i jug zemlje, desetak kilometara istočno od Mahmudije.

Izgledalo je kao da je vozač-samoubica, koji se kretao prema sjeveru, zaustavio svoje vozilo iza potpornog stupa, kazao je potpukovnik Garry Bush, oficir koji je bio u konvoju što je također prevozio novinara i fotoreportera Associated Pressa i stigao je dvije minute nakon eksplozije.

Nadzorna tačka američke vojske i šatorska struktura, očigledno područje namijenjeno za odmor, pali su u zdrobljeni beton. Vjeruje se da je prolaz u vrijeme napada bio zatvoren za sav saobraćaj osim vojnoga.