PSVE
0

Trgovina ljudskim organima na Kosovu jedna od tema zimskog zasjedanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izvještaj u vezi s nelegalnom trgovinom ljudskim organima na Kosovu bit će jedna od tema o kojoj će biti riječi na zimskom plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) od 24. do 28. januara.

Na sesiji su planirana obraćanja predsjednika Turske Abdullaha Güla, Srbije Borisa Tadića, Rumunije Traiana Băsescua i premijera Albanije Salija Berishe.

Kako je najavljeno iz Vijeća Evrope, planirana je rasprava o zaštiti novinarskih izvora, uz sudjelovanje predsjednika Evropske federacije novinara Arnea Königa.

Niz izvještaja koji se tiču bivše Jugoslavije također bi trebalo da bude predmet rasprava, a tiču se zaštite svjedoka kao temelja za pravdu, obaveze na saradnju u procesuiranju ratnih zločina, te pomirenja i političkog dijaloga između zemalja u regiji.

Davutoglu će PSVE-u predstaviti izjavu Odbora ministara, a očekuje se i obraćanje generalnog sekretara Vijeća Evrope Thorbjorna Jaglanda.

Jedna od tema se odnosi na kršćane u Iraku i drugim regijama, a jedna na situaciju u Bjelorusiji u nakon predsjedničkih izbora.