Dmitrij Medvedev
0

Trgovina "Iran za PRO" je neproduktivna

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dobio je poruku predsjednika SAD-a Baracka Obame, potvrdila je u utorak glasnogovornica ruskog predsjednika Natalija Timakova, dodajući da u pismu nije bilo nikakvih uzajamno obavezujućih inicijativa.

Istovremeno je Itar-Tass prenio izjavu Medvedeva iz Madrida da "trgovina" američkom proturaketnom odbranom za iranski nuklearni program ne bi bila produktivna.

"U stalnom smo kontaktu, nekoliko puta smo razgovarali telefonom i dopisujemo se. To je besmisleno poricati. Ali, ako se govori o nekakvoj razmjeni ili trgovini, mogu vam reći da se na takav način pitanje nije postavljalo, jer je to neproduktivno", rekao je ruski predsjednik nakon susreta sa španskim premijerom Joseom Luisom Zapaterom.

"Niko ne uvjetuje pitanja PRO nekom razmjenom, tim prije o iranskom problemu", rekao je Medvedev, ponavljajući da inicijativa SAD-a o proturaketnoj odbrani u istočnoj Evropi tako kako ju je formulirala bivša američka administracija "izaziva velike sumnje" i da "ne jača sigurnost na evropskom kontinentu, već je naprotiv komplicira".

"Ako nova administracija SAD-a pokaže zdrav razum i predloži, recimo, neku novu konstrukciju koja bi zadovoljavala sve Evropljane i prirodno SAD, koja bi bila prihvatljiva za našu zemlju, spremni smo je razmotriti", rekao je Medvedev.

"Međutim, to treba da bude normalna, prava, ako hoćete globalna konstrukcija, a ne njezin fragment, koji bi bio instaliran u blizini ruskih granica", istaknuo je ruski predsjednik.

Medvedev je rekao da je dobro što su američki partneri spremni razmatrati taj problem, prenio je Tanjug.

"Zato što smo još nekoliko mjeseci ranije, neko vrijeme unazad, dobivali druge signale - odluka je donesena, nema o čemu da se razgovara, učinit ćemo sve kako smo odlučili", rekao je ruski predsjednik, izražavajući nadu da je sada situacija drugačija.

"Predsjednik Medvedev zaista je dobio poruku od predsjednika Obame. To pismo je bilo odgovor na pismo ruskog lidera, upućeno američkom predsjedniku uskoro po njegovom stupanju na dužnost", rekla je Timakova, a prenio Itar-Tass iz Madrida, gdje je predsjednik Rusije u posjeti.

Prema njenim riječima, u pismu su različiti prijedlozi i procjene aktuelne situacije, ali poruka nije sadržavala "nikakve konkretne prijedloge ili uzajamno obvezujuće inicijative".

U Moskvi je ministar odbrane Rusije Anatolij Serdjukov rekao da Rusija neće početi izvođenje planiranog odgovora ako Sjedinjene Države ne budu instalirale elemente proturaketne odbrane u Evropi.

"Ako bude obustavljeno razmještanje, počet ćemo aktivnosti koje smo planirali kao odgovor", rekao je Serdjukov.

Američki The New York Times izvijestio je da je Obama prije tri sedmice u tajnom pismu upućenom Medvedevu iznio da će SAD odustati od raspoređivanja raketnog štita u istočnoj Evropi ako Moskva pomogne da se suzbiju težnje Irana u pogledu razvoja oružja velikog dometa.

Prihvati li Rusija da se Iran spriječi u nastojanju da razvije nuklearne bojeve glave i balističke projektile, SAD će odustati od odbrambenog sistema u Poljskoj i Češkoj, kome se Rusija žestoko protivi otkako je iznesen prijedlog za njegovo postavljanje za vrijeme administracije bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha, naveo je list.

Timakova je rekla kako Moskva ocjenjuje da je "dnevni red rusko-američkih odnosa koji se sada pravi izuzetno pozitivan" i nada se da će predstojeći susret šefova diplomatije Sergeja Lavrova i Hillary Clinton omogućiti da se on ispuni "konkretnim prijedlozima, koji će potom biti razmatrani na predstojećem susretu Medvedeva i Obame u Londonu".

Clinton je u Tel Avivu ponovila tvrdnju Washingtona da je PRO u Evropi "uvijek bio usmjeren na uništavanje svake rakete koja bi mogla biti lansirana iz Irana", prenio je Itar-Tass.